Werken op Ibiza: TUI zweminstructrice Saskia vertelt alle ins en outs

Werken op een zonnige vakantiebestemming: voor veel mensen klinkt dit als een droombaan. Maar hoe werkt het precies als je wil werken in het buitenland? En hoe ziet een werkdag eruit? We vroegen het aan onze collega Saskia. Van eind juni tot en met eind oktober werkt Saskia als zweminstructrice op Ibiza voor TUI Musement. In Sirenis Seaview Country Club geeft ze kids zwemles en geniet ze stiekem zelf ook van de Spaanse zon.

Hoe kwam je op het idee om in het buitenland te gaan werken?

Tijdens mijn studie Tourism Management kwam de grote vraag steeds dichterbij: wat wil ik na mijn studie doen? Ik ben altijd al reislustig geweest dus ik wist al snel dat ik wilde gaan reizen. Vooral omdat ik nu nog geen eigen woning of kinderen heb, voelde dit als het juiste moment. Ik moest nog wel even mijn vriend overtuigen, maar dat is uiteindelijk gelukt. Hij wilde zelfs met me mee!

Hoe vond je uiteindelijk een geschikte plek?

Door de coronacrisis zaten veel landen op slot en was het niet eenvoudig om iets te vinden waar we op eigen houtje naartoe konden reizen. Daarom besloten we om te kijken naar een organisatie die het voor me kon regelen en zo kwamen we al snel uit bij TUI Musement. Toen ik de vacature voor zwemcoach zag, was ik direct enthousiast. Ik ben zelf een echte waterrat: ik speel al 17 jaar waterpolo en heb eerder zwemles gegeven. En met mijn bachelordiploma Toerisme en middelbaar diploma Sport en Bewegen op zak, sloot deze functie perfect aan.

Hoe vond je het toen je hoorde dat je op Ibiza werd geplaatst?

Super tof! Ik wil graag nieuwe plekken ontdekken en ik was nog nooit op Ibiza geweest. Ik dacht altijd dat Ibiza heel duur was, maar nu ik er woon vind ik het reuze meevallen. Vooral buiten de grote toeristische steden zijn leuke en goedkopere bars en restaurants.

Wat moest je voor vertrek naar Ibiza regelen?

Voordat je wordt geplaatst, doorloop je een heel sollicitatietraject en moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je een EHBO-diploma en een Lifeguard-certificaat hebben. Verder moet je naast het schrijven van je motivatiebrief nog een paar testen doen en vragen beantwoorden. Toen ik was aangenomen, moest ik nog een week naar Mallorca om training te volgen voor Sirenis Seaview Country Club. En er moest natuurlijk het een en ander geregeld worden om in Spanje te mogen wonen en werken. Bijvoorbeeld het aanvragen van een NIE-nummer. Gelukkig helpt TUI overal bij, dus het was zo geregeld.

Wat leer je allemaal tijdens de training op Mallorca?

Tijdens de training op Mallorca ontmoette ik mijn collega’s en werden we helemaal klaargestoomd. Vijf dagen lang leerden we klassikaal veel praktische zaken, zoals informatie over Sirenis Seaview Country Club, het beleid, uniformregelement en werkwijzen. En natuurlijk volgden we ook praktijklessen. In het zwembad oefenden we voor het geven van zwemles.

Waar keek je het meeste naar uit voor je vertrok?

Door de coronacrisis ben ik lang niet ver van huis geweest. Ik keek er dan ook het meeste naar uit om gewoon weer weg te gaan uit Nederland. Lekker met mijn koffer sjouwen op de luchthaven om uiteindelijk in het vliegtuig te stappen. Het vooruitzicht dat je dan op een zonnig eiland met mooie stranden en palmbomen landt, is heerlijk!


Lees ook: vliegen in de zomer – TUI stewardess Gaëtane over de leukste momenten aan boord


Kun je ons meenemen in hoe een werkdag er voor jou uitziet?

’s Ochtends om 7.30 uur doe ik mijn uniform aan en ga ik ontbijten. Daarna zorg ik ervoor dat al het materiaal klaarligt, de iPad klaarstaat en de lijnen in het water liggen. Om 8.45 uur komen de eerste kinderen voor de zwemles. De zwemlessen duren 30 minuten en zijn in verband met corona in groepjes van drie. Maar er zijn ook privélessen te boeken. Rond 12.00 uur zitten de ochtendlessen erop. Ik trek dan snel droge kleding aan om daarna paraat te staan voor de box office. Mensen kunnen dan zwemlessen boeken. Om 13.30 uur begint de poolparty. Een kwartier lang doen we met de kids dansjes in het zwembad. En daarna is het tijd voor lunch. Van 14.30 tot 17.00 uur zijn vervolgens de middaglessen. Als de zwemlessen afgelopen zijn, zorg ik dat al het papierwerk klopt en schrijf ik eventueel certificaten uit voor de kinderen van de volgende dag. Ook loop ik twee keer per week nog een rondje om het zwembad om met de gasten te kletsen en de zwemlessen te promoten.

Wat maakt het hotel Sirenis Seaview Country Club zo leuk?

Sirenis Seaview County Club heeft een breed aanbod aan activiteiten en dat maakt het hotel uniek. Vooral voor kinderen is er van alles te beleven. Zo heb je de zwem-, stage- en voetbalacademie en leven kinderen zich uit in de kidsclub. Voor de allerkleinsten is er zelfs een crèche. En verder is er ook een klimpark, kun je leren boogschieten en is er een waterpark met veel glijbanen voor de waterratten. ’s Avonds is er een entertainmentprogramma voor jong en oud.

Hoe is de band met je collega’s? Waar komen zij vandaan en doen jullie samen leuke dingen buiten werktijd?

Ik heb hele leuke collega’s. Ze komen echt overal vandaan: uit Spanje, Italië, Zweden, Polen, België en Engeland. Op dit moment ben ik de enige Nederlander. Ook de leeftijden zijn verschillend. Gemiddeld is iedereen rond de 30 jaar. Buiten werktijd gaan we samen naar het strand, ’s avonds een drankje doen of uit eten. We hebben ook samen het EK gekeken.

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

Het is vooral erg fijn om te zien dat de kinderen tijdens de zwemlessen echt snel vooruitgaan. Ik heb een jongetje binnen 5 minuten leren duiken vanaf zijn knieën. Na de zwemlessen zwemmen de kids vaak nog rond in het zwembad waardoor ze het snel leren. Ook leuk: iedereen is in de vakantiestemming.

Nu je al even op het eiland bent: heb je nog tips voor reizigers die naar Ibiza gaan?

De oude stadsmuren in Ibiza-stad zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Verder is er op 10 minuten lopen vanaf Sirenis Seaview Country Club een restaurant waar ik fan van ben: Cachito’s. Als je vanaf de straat naar binnen loopt, kom je uit op een gezellig binnenplein. Ze hebben heel vriendelijk personeel, een uitgebreide kaart en het is niet duur.

Wat wil je hierna gaan doen? Welke bestemmingen staan er nog op je bucketlist?

Tja… Eigenlijk wil ik de hele wereld wel ontdekken. Vooral Nieuw-Zeeland, Aruba, Noorwegen, Bali en Japan staan nog hoog op mijn lijstje. Wie weet kan ik volgend seizoen op een andere bestemming voor TUI Musement werken.

Wil je meer lezen over vakantiebestemming Ibiza? Lees dan hier alles over vakantie vieren op de mooiste plekken van Ibiza.

Lees meer over: Achter de schermen   Ibiza   Kennismaken met   Spanje  
Gerelateerde verhalen