Werken op vakantie: 5 x waarom een workation een goed idee is

Anno 2020 is kantoorwerk niet meer vanzelfsprekend. Door de COVID-19-maatregelen werken we zo veel mogelijk thuis. En dan merk je meer dan ooit hoe de dagelijkse sleur onze creativiteit, energie en focus beperkt. Met een workation stap je uit je routines en krijg je een andere kijk op projecten. Maar werken op vakantie, werkt dat wel? Wij geven weerwoord op de meest voorkomende vooroordelen over een workation.

1. Productief werken met een vakantiegevoel, dat kan toch helemaal niet?

Terwijl je volop vakantie viert en een nieuwe omgeving ontdekt, is er dan wel nog tijd over om te werken? Absoluut! Tijdens een workation hoef je geen huishouden te runnen, boodschappen te doen en word je al helemaal niet afgeleid door gewone dagelijkse beslommeringen. Dat maakt dat je een nieuwe soort focus ervaart. De uren die je werkt zijn meteen kwalitatiever dan thuis. Nieuwe prikkels zorgen vaak voor nieuwe ideeën en extra motivatie. En als je je concentratie even kwijt bent, ga je lekker de plaatselijke cultuur opsnuiven of met een goed boek aan het zwembad liggen om weer op te laden. Ben je met je gezin op workation? Dan sluit je bij hen aan wanneer je werkdag erop zit.

2. We hebben al zo weinig vakantiedagen. Is het niet zonde om die te besteden aan een workation?

Dat is nu precies het mooie aan een workation: je hoeft helemaal geen vakantiedagen in te leveren. Je bent immers gedurende deze vakantie netjes aan het werk. Je verplaatst jezelf naar een plek waar je zowel werkt als vakantie viert. Noem de hotelkamer of het ligbed aan het zwembad gewoon je ‘thuiskantoor-weg-van-huis’. Wil je de ervaring van een zorgeloze vakantie niet missen? Zie het dan als een 2-in-1 reis en maak gebruik van de optie om je workation te verlengen met enkele dagen echte vakantie.


Lees ook: Waarom je – juist nu – een workation moet plannen


3. Een workation boeken als ik gewoon op vakantie kan voor dezelfde prijs, dat is zonde van mijn geld.

Het is aannemelijk om te veronderstellen dat een workation een verbloeming is van een vakantie met je laptop op de schoot. Niets is minder waar. Een workation heeft een pak voordelen voor jezelf en voor je werkgever. Je rust beter uit, ervaart minder stress en kan je werkdag flexibel indelen. Bovendien keer je met meer energie, een nieuwe portie positiviteit en een vat vol inspiratie huiswaarts. Wedden dat je collega’s je vrolijkheid tijdens een videocall opmerken? Naast alle mentale voordelen, kan je op tal van praktische extra’s rekenen. Denk maar aan supersnelle wifi, aangepaste activiteiten en rustige werkruimtes.

4. Een workation is een verdoken snoepreisje, want wie werkt nu écht tijdens vakantie?

Wie voor het eerst op workation gaat, vraagt zich vast af of werken op vakantie geen illusie is. Toch is het je eigen instelling die de workation maakt of kraakt. Je bevindt je in een nieuwe omgeving met weinig afleiding waardoor je met een steengoede focus werkt. Je kan er in een mum van tijd een moeilijk project ontrafelen, een online cursus opzetten of zelfs een boek schrijven. Ben je er samen met collega’s? Dan is het de ideale kans om een productieve brainstorm te houden. Heb je het moeilijk met de gedachte werk- en vakantietijd te moeten scheiden? Lees hier onze tips hoe je het meeste uit je workation kan halen.

5. Je hebt niet dezelfde kantoorbenodigdheden als thuis.

Alle workation accommodaties zijn aangepast om het beste uit je werkplek te halen. Razendsnelle wifi, een comfortabele bureaustoel en een koffiezetapparaat? Check! Naast alle noodzakelijke werkuitrustingen zien we erop toe dat workationers op rustige plekken kunnen werken. Dus geen oorverdovende aquagym of uitbundige hotelgasten die je uit je focus halen. Leuke extra’s zoals lekker en gezond eten, een fantastisch uitzicht en ontspanningsactiviteiten? Die krijg je er zo bij.

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van de voordelen een workation? Of ben je nieuwsgierig hoe dit concept in de praktijk bevalt? Lees hier hoe ik mijn eerste workation ervaren heb. Bekijk hier een paar van onze fijnste workation opties.

Lees meer over: Achter de schermen   Europa   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen