Wie dit leest is in… Spanje

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en je reisbestemming voor deze zomer gekozen: het zalig zuiderse Spanje. Nu kan de voorpret van je vakantie echt beginnen. Al lekker wegdromen over terrasjes met sangria, helemaal opladen met je voeten in het zand en elke dag een vriendelijke hola te horen krijgen tijdens leuke uitstappen. En dan zijn er natuurlijk ook die momenten waar je je even wilt terugtrekken met een goed boek. Een roman waar je je zo in verliest, dat je het niet meer kan wegleggen. Maar nu moet je nog kiezen welke je precies meeneemt. Wil je meteen goed kiezen? Ga voor iets wat zich in Spanje zelf afspeelt: de Spaanse sfeer zal je zo ook tijdens het lezen blijven charmeren. Hieronder tippen we je enkele romans, en ook een paar handige reis- en taalgidsen voor je vakantie in Spanje.

Costa del Sol — Suzanne Vermeer

Zin in een zomerse thriller voor op het strand? Dan is Costa del Sol van Suzanne Vermeer een aanrader. Het boek begint bij een verscheurd gezin dat de draad in hun leven weer probeert op te pikken. Een jaar na het dodelijk auto-ongeluk van haar Spaanse man Alexandro beslist Eline Sanchez op reis te gaan naar Spanje met haar kinderen Alex en Maria. Wat eerst een helend en gelukkig gevoel met zich meebrengt, zoals alleen een strandvakantie dat kan, verandert al snel in een mysterieuze ontrafeling van familiegeheimen. Combineer die Spaanse spanning met de raadselachtige babbels tussen Spanjaarden enkele meters verder, en de thriller sleept je helemaal mee in een gevaarlijke zoektocht aan de Costa del Sol.

Koningin op blote voeten — Ildefonso Falcones

Ben je fan van historische romans, dan zal Koningin op blote voeten je niet teleurstellen. Auteur Ildefonso Falcones is een krak in het levensechte schrijven van fictieve verhalen over vervlogen tijden. Hij brengt je naar het toen al bruisende Sevilla van de 18de eeuw waar tussen twee temperamentvolle vrouwen een bijzondere vriendschap ontstaat. Als zigeuner en ex-slavin krijgen ze het echter allesbehalve makkelijk en ook elkaars steun moeten ze al snel missen door onverdraagzaamheid, smokkel en wraak. Hun nieuwe leven in het luxueuze Madrid is hard, maar muziek en dans houden hen recht. Of ze elkaar ooit nog zullen terugvinden, kun je misschien wel in het Sevilla of Madrid van vandaag zelf achterhalen, op een lokaal terras in het oude centrum.

Plaza Granada – Victoria Hislop

Natuurlijk extra leuk als je net in Granada op reis bent, maar even boeiend en hartverscheurend in de rest van Andalusië of Spanje, is Plaza Granada. De Londense Sonia reist met een vriendin naar Granada om er danslessen te volgen, maar weet eigenlijk verder niets over de stad zelf. Tot ze de oude Miguel in Café El Barril ontmoet, die haar het ontroerende verhaal vertelt van de familie Ramírez tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Drie broers en hun zus Mercedes, een flamingodanseres dolverliefd op haar zigeunergitarist, worden voor hartbrekende keuzes gesteld. Zich verzetten, gehoorzamen of toelaten dat de oorlog hun band voor eens en altijd onherstelbaar verbreekt? Samen met Sonia ontdek je een Spaans verleden dat we niet zo goed kennen, maar het leven in Spanje enorm beïnvloed heeft. Het perfecte boek om tegelijk te ontspannen en culturele kennis op te doen.

I love the seaside Spanje – Alexandra Gossink, Geert-Jan Middelknoop, Dim Rooker

Zot van zee? Dan moet je deze reisgids zeker bij je hebben tijdens je reis langs de Spaanse kust, van het Baskenland tot Andalusië. Strand, oceaan, kliffen, heuvels en baaitjes aan de bijna drieduizend kilometer lange Atlantische kust zijn zo binnen handbereik. Ook inspiratie voor Spaanse natuurparken en dorpjes en steden vol geschiedenis kun je erin terugvinden. Daarnaast krijg je handige tips over sportieve activiteiten, zen momenten en lekkere lunchadresjes. En wie de kustcultuur al op voorhand wil leren kennen, kan de locals uit de kuststreek via leuke interviews leren kennen. Kortom: een reisgids die het totaalplaatje aanbiedt, zodat je niets van het Spaanse moois mist.

Los Little Escapos – Maartje Diepstraten

Wil je unieke en nog onontdekte locaties in Spanje vinden? Schrijfster en reisblogster Maartje Diepstraten geeft je in Los Little Escapos alvast 208 Spaanse adressen weg van de massa. Of je nu in de buurt van grote steden als Madrid, Barcelona of Valencia, een badplaats als Marbella of op eilanden als Mallorca en Ibiza verblijft: vind overal dat bijzondere lokale plekje.

Wat&hoe: Spaans

Als je naar Spanje gaat, is het natuurlijk altijd handig als je een woordje Spaans kent. Dat is niet alleen praktisch voor jezelf, maar ook de Spanjaarden maak je heel gelukkig door hen in het Spaans aan te spreken. Je krijgt er zeker een stralende sonrisa voor terug. Een taalgids zoals Wat&hoe is dan ook een goed idee voor wie geen Spaans spreekt en zich toch wil redden bij vragen of tijdens een gezellige babbel met een local. Met een woordenlijst, typische reiscontexten en uitleg over de uitspraak kom je al een heel eind. De taalgids is ook als app beschikbaar en heeft zelfs spraakbediening. Dat weegt natuurlijk wel minder, maar toch kan niets tippen aan het gevoel van een tastbaar boek in je handen.

Graag nog meer inspiratie voor boeken met een Spaans tintje? Ontdek dan ook onze boekentips in Mexico, want ook daar hoor je dagelijks español. Maar dan met een iets tropischer en Midden-Amerikaans accent.

Lees meer over: Europa   Spanje   TUI nieuws   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen