Wijnstreken Italië: 5 x de mooiste wijngebieden van Italië

Denk je aan Italië dan denk je naast vreselijk lekker eten vast ook aan wijn. Veel wijn. In alle kleuren en smaken. In deze blog nemen we je mee langs de vijf mooiste wijnstreken van Italië. Van de beroemde wijnen in het noordelijke Piemonte tot de wijngebieden van Puglia in het temperamentvolle zuiden. Ook stellen we een wat onbekendere Italiaanse wijnstreek aan je voor: de Oltrepò Pavese. Oeh la la, la dolce vita … Klaar voor de start? Andiamo.

Wijnstreken Italië: alle Italiaanse wijntermen op een rij

Het is een kunst op zich, begrijpen wat er op het etiket van een wijnfles staat. Spumante, riserva, DOCG; de Italiaanse termen vliegen je om de oren. Dus voordat we beginnen aan deze reis langs de mooiste wijngebieden van Italië krijg je een stoomcursus Italiaanse wijntermen. Zodat je tijdens je volgende bezoek aan de slijter moeiteloos je favoriete wijn kiest uit een van je favoriete wijnstreken van Italië.

  • Casa vinícola → De naam van het Italiaanse wijnhuis waar de wijn vandaan komt.
  • Chiaretto → Een donkerdere variant van rosé – oftewel rosato.
  • DOC → Deze afkorting staat voor denominazione di origine controllata. DOC is na DOCG het tweede keurmerk voor Italiaanse wijn. Dit keurmerk garandeert dat 100% van de druiven die zijn gebruikt voor deze wijn ook daadwerkelijk uit de wijnstreek op het etiket komen.
  • DOCG → DOCG is het hoogste wijnkeurmerk voor een Italiaanse wijn. Naast de garantie dat druiven uit de streek zijn gebruikt voor de wijn, garanderen aanvullende kwaliteitseisen dat dit de allerbeste wijnen zijn. Het keurmerk wordt alleen toegekend aan individuele wijnmakers en de flessen zijn te herkennen aan het DOCG-label om de hals.
  • Frizzante → Licht mousserende Italiaanse wijn.
  • IGT → IGT staat voor indicazione geografica tipica en is het derde keurmerk. Van wijnen met dit keurmerk komt minimaal 85% van de druiven uit de regio.
  • Spumante → Italiaanse mousserende wijn in een fles met een knalkurk. Niet te verwarren met prosecco – daarover later meer.
  • Superiore → Wijn met een hoger alcoholpercentage en altijd met een DOC- of DOCG-keurmerk.
  • Riserva → Wijn met een verplichte rijpingsduur en altijd met een DOC- of DOCG-keurmerk.
  • Vino da tavola → Het vierde en laagste keurmerk voor Italiaanse wijn. De druiven waarvan de vino da tavola worden gemaakt kunnen uit heel Italië komen.

Prosecco uit de Veneto

Champagne move over: de Italiaanse tegenhanger prosecco wint aan populariteit. Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn. Maar let op: niet elke Italiaanse mousserende wijn heet prosecco. De naam prosecco is net als champagne een beschermde merknaam. En alleen mousserende wijnen uit de Veneto rondom de stad Treviso mogen zo heten. In de rest van de wijnstreken van Italië heet mousserende wijn gewoon spumante. Of frizzante voor de licht mousserende variant. Ontdek dit Italiaanse wijngebied langs de kronkelende wegen van de Strada del Prosecco. Deze wijnroute telt nog geen 50 kilometer, maar wil je onderweg proeven – en dat wil je – dan trek je een dag hiervoor uit. De lieflijke dorpen en glooiende wijngaarden maken deze regio ook perfect voor een langer verblijf. Kies voor kuuroord Abano Terme als uitvalsbasis. Ben je na een dag eropuit toe aan wat ontspanning dan is het goed toeven in de wellness van Hotel Aqua.

Ontdek onbekend Oltrepò Pavese

Grofweg tussen Milaan en Genua vind je de Oltrepò Pavese. Een streek die op alle fronten in opkomst is, of het nu gaat om wijn of toerisme. En dat kan ook niet anders, want de Oltrepò Pavese heeft er alle ingrediënten voor. Met buren als Piemonte en Emilia-Romagna is het niet moeilijk om je een voorstelling te maken van het landschap: groene heuvels met een lappendeken van wijngaarden, akkers, bossen en hier en daar een slaperig dorp. Alhoewel, slaperig … Neem nou het dorp Mornico Losana met pakweg 600 inwoners. Alleen al hier in Mornico vind je meerdere wijnhuizen. Bijvoorbeeld die van DOC-wijnmaker Piccinini met schitterende tekeningen van inwoner en kunstenares Elsie Wunderlich op het etiket. Of de indrukwekkende wijnkelder van wijnmaker Il Feudo Nico, waar je ook nog eens heerlijk eet in het bijbehorende restaurant. Voor een werkelijk verrukkelijke zondagse lunch schuif je aan in Ristorante Leon D’Oro in Casteggio. Hier geen menukaart, maar gewoon eten wat de pot schaft. Vier uur lang. Vier uur? Ja, want zo lang duurt een buonissimi zondagse lunch in Italië nou eenmaal. En om jezelf te verplaatsen in de Oltrepò Pavese huur je heel makkelijk een fiets. Bij de fietsverhuur in Montalto Pavese hebben ze zelfs e-bikes. Wel zo handig met al die heuvels.


Benieuwd naar de Franse wijnen? Hier lees je alles over de wijnstreken van Frankrijk.


Piemonte: het thuis van koning barolo

We durven te stellen dat de wijnen uit Piemonte veel beroemder zijn dan de streek zelf. Want iedereen die ook maar een beetje verstand heeft van Italiaanse wijn kent de barolo. Deze koning van de Italiaanse wijnen is onlosmakelijk verbonden met het druivenras Nebbiolo – andere druivenrassen zijn hier niet welkom. Je raadt het al: voor niets minder dan de koning betaal je ook wat meer. Wil je nóg een stap verder gaan, kies dan voor een barolo riserva. Met een lagering van minimaal vier jaar, waarvan minimaal drie jaar in het vat – maar liever langer – is de smaakexplosie nog intenser.

Wijnstreek Toscane heeft z’n sporen al verdiend

Van alle wijnstreken in Italië is Toscane het beroemdst. De combinatie van uitstekende wijnen en dat oh zo kenmerkende landschap is al jaren een succesnummer. De wijn die Toscane als wijnstreek beroemd heeft gemaakt is de chianti. Deze bekende Toscaanse rode wijn in een mandfles is niet weg te denken uit het interieur van de traditionele Italiaanse restaurants in Nederland. Maar Toscane biedt zoveel meer op wijngebied. Kies een van de vele wijnroutes en verken het prachtige binnenland aan de hand daarvan. Om na een dag langs wijnhoeves met een kofferbak vol mooie flessen terug te keren bij een fijn hotel. Het karakteristieke Villa Casagrande bijvoorbeeld. In het hart van het typisch Toscaanse dorp Figline Valdarno met chiantiwijngaarden rondom.

Puglia: Italiaanse wijnstreek in opkomst

In het uiterste zuidoosten van Italië – oftewel in de ‘hak’ van de ‘laars’ – vind je de wijnregio Puglia. Deze Italiaanse wijnstreek is samen met Sicilië de belangrijkste wijnregio van zuidelijk Italië. En de streek wordt ook buiten Italië steeds populairder met de negroamaro en primitivo wijnen voorop in de zegeronde. Dat wijnbouw compleet is ingeworteld in de Pugliaanse cultuur is duidelijk. Al in de tijd van het Romeinse Rijk schreef de beroemde dichter Horatius over wijnstreek Puglia. Wil je deze Italiaanse wijnstreek optimaal ervaren? Kies dan voor een verblijf in Tenuta Moreno. Een betoverende plek in het groene binnenland van Puglia.

Ben je naast wijnliefhebber ook liefhebber van Italië? Lees dan alles over de mooiste stranden, eilanden en meren van Italië. Of ontdek Italië met een roadtrip en overnacht in karakteristieke agriturismo’s.

Lees meer over: Autovakanties   Eten & drinken   Europa   Italië  
Gerelateerde verhalen