Wintersport in Oostenrijk met maatregelen: withkidsontheroad vertelt hoe dat gaat

Met een nieuw jaar in het vooruitzicht leven we weer op hoop. De winter is nog steeds de meest magische periode van het jaar, ook al ligt kerstdag al even achter ons. Om van de winter te genieten hebben we niet zoveel nodig. Een verse pak poedersneeuw, een heerlijke winterzon en… wat actie voor ons gezin. Omdat de kans op een grijze winter in de Lage Landen nogal groot is, zoeken we ons winterplezier op in Oostenrijk. Ik kan je al verklappen dat we het hebben gevonden. Maar omdat de maatregelen in Oostenrijk de voorbije weken en maanden voor wat COVID-ophef hebben gezorgd, delen we graag hoe wij onze tijd op de skipiste hebben beleefd.

Welke documenten heb je nodig om Oostenrijk binnen te mogen?

De maatregelen veranderen regelmatig, begrijpelijk dat je het allemaal wat verwarrend vindt. We raden aan om voor afreis deze pagina te checken. Daar wordt heel nauwgezet bijgehouden welke maatregelen je best volgt en wat je dus best in orde brengt vóór afreis.

Hoe gaat dat praktisch met die mondneusmaskers?

In binnenruimtes zoals in winkels en op het openbaar vervoer moet je een mondneusmasker dragen. Hetzelfde geldt voor de skiliften. En het dragen van een mondneusmasker is buiten verplicht als je de minimumafstand van twee meter tot mensen uit een ander huishouden niet lukt, zoals bij het wachten op kabelbanen en skiliften. Opgepast: in Oostenrijk zijn de FFP2-maskers verplicht. In de praktijk is het zo dat er 2 soorten mondneusmaskerdragers zijn. De eerste groep zijn degenen die geen masker dragen tijdens het skiën, maar het telkens weer opzetten wanneer ze de lift naderen. De meesten onder hen voorzagen een soort haakje aan hun helm om het masker makkelijk achter te haken. Tijdens het skiën bewaren ze het masker dan in de zak van hun jas of aan hun arm. Het andere deel van de skiërs hield het mondneusmasker gewoon aan onder hun sjaal of buff. Het moet gezegd worden dat zo’n FFP2-masker ook heel goed werkt tegen de gure wind. Extra bescherming tegen de kou dus. Je voorziet in dat geval best 2 exemplaren die je na enkele uren afwisselt omdat het nat wordt aan de binnenkant als je het lang draagt. In alle eerlijkheid: dat mondneusmasker was al na enkele uren geen issue meer. Het zijn ook enkel volwassenen (vanaf 12 jaar) die een mondneusmasker moeten dragen. Kinderen zijn vrijgesteld.


Lees ook: Eerste keer op skivakantie met kinderen: ben je er klaar voor?


Wat met lunch op de piste?

Dé vraag die wij ons voor vertrek ook stelden: kan je gewoon lunchen op de skipiste of zijn er specifieke regels waar je rekening mee moet houden? Het eerste is waar. Het lunchen boven in de bergen is niet zo heel erg veranderd, behalve dat je tijdens het rondlopen binnen een mondneusmasker nodig hebt of als je buiten geen afstand kunt houden. Bij het aanmaken van je skipas wordt er rekening gehouden met je coronacertificaat. In de bergen wordt er dus niet meer gevraagd naar de 3G-regel omdat dat gecontroleerd werd bij het aanmaken van je skipas en je zonder die skipas dus niet boven op de berg geraakt. Iedereen die boven in de bergen rondloopt of -skiet is dus in orde. Je hoeft niet te reserveren (al kan dat natuurlijk altijd). Onze tip: eet, als het weer het toelaat, altijd buiten op het terras van een skihut. De sfeer is er fantastisch en de lucht is puur.

Voelt wintersport nu eigenlijk nog steeds zoals vroeger?

Volmondig: ja! De wintersportfaciliteiten in Oostenrijk (hotels, skiverhuur, skischolen…) hebben er een ontzettend moeilijke tijd op zitten. Ze waren heel lang dicht (laatste lockdown was nog maar in december 2021) en staan te popelen om jouw vakantie onvergetelijk te maken. Je voelt de uitgelaten sfeer van ‘het mag weer’ aan de service in het hotel, aan het enthousiasme van de skileraars en zelfs aan de uitzonderlijke vriendelijkheid van de uitbaters van de skihutten boven in de bergen. Het enige verschil zit hem in de mondneusmaskerplicht. Dat is even wennen, maar zoals hierboven beschreven: met een klein beetje positieve ingesteldheid merk je dat na enkele uren al niet meer. Elk nadeel heeft z’n voordeel, en zijn we niet allemaal geneigd om vooral positief te zijn in deze gekke tijden?

Wij wensen je alvast veel wintersportplezier. We wedden dat je er heel erg van zal genieten! Benieuwd hoe een dag met het gezin op de latten eruitziet? In deze blog nemen we je een dag mee op wintersport met kinderen. Of lees over onze ervaring met TUI BLUE Fieberbrunn. Op zoek naar leuke en veilige skigebieden voor kinderen? Lees dan de blog waarin TUI je 4 kindvriendelijke skigebieden in Europa tipt.

Lees meer over: Europa   Familie   Oostenrijk   Skivakanties  
Gerelateerde verhalen