Genieten met het gezin in Zanzibar: welkom in het paradijs

Een verre reis maken met kleine kinderen, is dat een succes? Onze vakantie in Zanzibar met onze tweejarige zoon Diego laat zien dat je er zeker voor moet gaan. Sterker nog, deze reis was de beste beslissing die we ooit hebben genomen. Het was alsof we onze huwelijksreis opnieuw beleefden, maar dan als gezin. En die 9 uur in het vliegtuig overbruggen? Dat verliep vlotter dan je misschien verwacht. Alles wat je nodig hebt, is een rugzak vol spelletjes en snacks. En voor Zanzibar zelf heb ik deze tips voor je…

Weten dat je goed zit

Natuurlijk hoop je altijd op een goed hotel. En zeker als je met kinderen reist, kan je verblijfplek je vakantie maken of breken. Bij aankomst in ons hotel Riu Jambo weet ik dat we goed zitten. Dit hotel in het noorden van de stad Nungwi opende pas in 2021 de deuren en is dus splinternieuw. De vriendelijkheid van het personeel valt direct op. Gedurende de hele vakantie is iedereen even attent en behulpzaam. Verder ben ik meteen onder de indruk van het adembenemende uitzicht. Denk aan een wit zandstrand, turquoise water en wuivende palmbomen. Inderdaad, een paradijs.

Eten met zicht op zee

Mijn tip als je met kinderen verblijft: zorg dat je kamer dicht bij de restaurants en het strand ligt. Dat geluk hebben wij en ik merk dat dat ideaal is. ‘s Ochtends schuiven we zo aan in het hoofdrestaurant voor ons ontbijt: een uitgebreid buffet met onder andere de lekkerste vruchten van het land. Zeg zelf, er is toch geen beter begin van de dag dan een maaltijd met zicht op zee? En de dag eindigt ook steevast goed, in een van de vier restaurants van het hotel. Welk restaurant je ook kiest, je bent verzekerd van verse en lokale ingrediënten op je bord. Mijn persoonlijke favoriet was restaurant Kulinarium, gebouwd op palen in zee. Niet alleen de locatie is geweldig: ik droom nog steeds over het pastagerecht met kreeft…

Zon, zee en vier zwembaden

We brengen de dagen hoofdzakelijk door op het strand of aan het zwembad. Dat is nog afwisselender dan je misschien denkt, aangezien Riu Jambo maar liefst vier zwembaden rijk is. Een van onze lievelingsplekken is de bar Hakuna Matata, waar je met je voeten in het water geniet van een lekkere cocktail. Bij Diego is RiuLand favoriet. Daar zwemt hij urenlang met de andere kinderen van het hotel in het kleine zwembad en vermaakt hij zich uitstekend op de schommel en de glijbaan. Bovendien zijn er voor kinderen vanaf 4 jaar allerlei leuke extra activiteiten.

Ultiem ontspannen of lekker actief

Ook als volwassene heb je het voor het kiezen. Zelf combineren we relaxen met actie. Dus na een luie ochtend op het strand waar we schelpen verzamelen en vissen en zeesterren bewonderen, volgen we in de namiddag Afrikaanse dansles of sluiten we aan bij de aquagym. En ik maak van Diego’s namiddagdutje gebruik om te peddelsurfen, yoga te doen of een schilderworkshop te volgen in het kleine atelier van Riu Jambo. Ga je als koppel naar Zanzibar, dan raad ik ten zeerste aan het PADI-certificaat te behalen. Volg duiklessen bij het hotel om vervolgens de prachtige fauna en flora op de zeebodem te ontdekken.


Lees ook: 5 x waarom je helemaal tot rust komt op Zanzibar


Herinneringen maken

Met alle mogelijkheden bij het hotel vervelen we ons geen moment. Toch ook een goed idee: maak eens een uitstap om meer van Zanzibar te zien. TUI tipt leuke activiteiten, zoals een excursie naar Prison Island, ook bekend als het schildpaddeneiland. Of kies voor een trip waarbij je de lokale cultuur ontdekt. Ook een aanbeveling van TUI: op safari in het nationale park Jozani. Met Diego kiezen we voor twee activiteiten die niet te lang duren. Zo bezoeken we Stone Town met een gids, een historische stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. We slenteren langs de groenten- en fruitkraampjes over de markt en ontdekken de lokale kruiden in de belangrijkste bazaar van Zanzibar. De stad staat vol prachtige gebouwen met Indiase, Arabische en Afrikaanse invloeden.

Als tweede uitstap kiezen we voor een avondcruise en diner op een dhow; een typisch Tanzaniaanse zeilboot. De tocht op die prachtige zeilboot is romantisch en tegelijkertijd gezinsvriendelijk. Op het dak van de boot dansen we op traditionele taarab-muziek. Tijdens de mooiste zonsondergang ooit genieten we van heerlijke hapjes en verrukkelijk zelfgemaakt passievruchtensap. De uitstap sluiten we af met een Swahili-diner: een vis- en zeevruchtenschotel. Ik ben blij dat we deze magische ervaring samen met onze zoon beleven.

Zanzibar is echt een bestemming om op je bucketlist te zetten. Een huwelijksreis, een ontspannende gezinsreis of een avontuurlijke trip: dit eiland weet je ongetwijfeld te bekoren.

Lees meer over: Afrika   Met de kinderen   Pure ontspanning   Zanzibar  
Gerelateerde verhalen