Zeg skip tegen je winterdip: 5 x zo gezellig zijn de donkere dagen

De lange, zonnige dagen laten we achter ons, de bikini is alweer goed opgeborgen en de zon laat steeds minder en minder van zich zien. Vaarwel zomer: de donkere dagen staan voor de deur. We geven je vijf goede redenen waarom de donkere dagen ook leuk zijn.

1. Skivakantie

Winterdip? Think again. In dit heerlijke jaargetijde mogen we eindelijk weer op skivakantie. Oostenrijk, Duitsland en zelfs Italië: you name it en er ligt sneeuw. Ga voor een korte trip met vrienden of trek er juist wat langer de tijd voor uit met je gezin of familie. Kerst of oudejaar in de sneeuw? Supergoed idee. Dan is het begrip ‘witte kerst’ tenminste niet voor niets verzonnen.

2. Goddelijk eten

Eindelijk, we mogen weer. Het was leuk hoor, die zomerse salades en lichte lunches, maar vanaf nu is het gelukkig weer tijd voor het grovere geschut. Thuis voor de haard met zelfgemaakte hutsepot, kaasfonduen met je vrienden of een gigantische pot soep op het vuur zetten. Wat houden we toch van winters eten. En heb je het geluk op wintersport te gaan richting het Duitstalige gedeelte van Europa? Dan doe je je een week lang tegoed met Kaiserschmarrn, warme Apfelstrudel, Wiener Schnitzels, gulaschsuppe mit knödel of een currywurst, desnoods voor in het vuistje.

3. Vakanties in winterwonderland

Lange winteravonden staan garant voor lekker op de sofa onder een dekentje. Met kaarslicht. Dat kan natuurlijk thuis, maar het is meteen een stuk sfeervoller in een winters decor. Goed nieuws: dat kan. Het winterse wonderland van Lapland is adembenemend mooi. En naast het doen van fantastische activiteiten (touren op een sneeuwscooter, je laten vervoeren met een huskyslee, een rendieren-boerderij bezoeken) heb je hier ook uitgebreid de tijd om eindelijk eens dat boek uit te lezen of te ontspannen in de sauna. En met een beetje geluk spot je het Noorderlicht ook nog.

4. Kerstmarkten

Maakt het struinen over gewone markten jou al blij? Dan word je waarschijnlijk pas echt gelukkig van het bezoeken van een kerstmarkt.

Gelukkig is de keuze in Europa reuze. Kies voor een traditionele kerstmarkt in Wenen, Keulen, Londen of gewoon ons eigen Luik. Of gooi het eens over een andere boeg en ga naar Valencia. Draaimolens, versieringen, meerdere kerstmarkten en dat bij temperaturen van rond de twintig graden.

Een glas glühwein in de kou is leuk, maar een glas aqua de Valencia op het terras klinkt ook helemaal niet verkeerd.

5. Niks doen

Het leuke aan de winter is dat het allemaal een tandje lager kan omdat je simpelweg iets minder kunt doen dan in de zomer. Het gras hoeft niet meer gemaaid te worden, je kunt het terras niet op, je vrienden geven geen uitgebreide bbq’s meer, en je kunt hele weekenden op de bank liggen Netflixen zonder je schuldig te voelen aangezien het buiten toch nat en koud is. Kortom: gebruik die winter vooral om even lekker bij te komen. Voor je het weet staat de zomer weer voor de deur en moet die versnelling weer een tandje hoger.

Die winterdip? Die skippen we dus met gemak. Want er valt nog zoveel moois te ontdekken.

Lees meer over: Eten & drinken   Hotspots   Skivakanties  
Gerelateerde verhalen