Struinen in een serene stad: zó ken je Venetië nog niet!

Venetië: prachtig. Maar ook: druk. Als je Venetië bezoekt, moet je de imposante kathedralen, smalle straten en idyllische grachten steevast delen met hordes andere toeristen. Toch zie je overal jaloersmakende posts van Instagrammers die de mooiste plekken van deze eeuwenoude stad voor zichzelf alleen lijken te hebben. Hoe dan? Wij ontdekten hoe je ronddwaalt in Venetië zonder mensenmassa’s om je heen.

Venetië verkennen met een local

Wij boekten via TUI bij With Locals een tour met een meisje dat al jaren in Venetië woont, werkt en studeert. Zij nam ons mee naar ‘haar’ Venetië en dat was zeker niet het Venetië van de reisgidsen. Het San Marco Piazza? Stond niet op het plan. In plaats daarvan gingen we te voet naar Campo San Barnaba. Onze gids leidde ons mee door het Dorsoduro District; een plek waar toeristen een zeldzaamheid zijn. Ze liet ons de ‘floating market’ zien, leerde ons de betekenis van de mysterieuze voetstappen op sommige bruggen en voerde ons langs scholen en kerken. Daarna namen we de watertaxi naar de overkant van het St. Mark’s Basin en bezochten we de Campanile di San Giorgio Maggiore: een prachtige kerk met enorme moderne kunstwerken. Voor € 6 brengt de lift in deze kerk je naar de top, waar je wordt getrakteerd op een magisch uitzicht over Venetië en al haar kleine eilanden.

Met een gondel door een muisstil Venetië

Als je in Venetië bent, mag een gondeltocht eigenlijk niet ontbreken. Deze supertoeristische attractie afvinken zonder bedolven te worden onder andere toeristen, lijkt een utopie. Maar wij kennen nu het geheim. Er is namelijk één moment per dag dat je je helemaal alleen op de grachten kunt begeven, en dat is als alle locals thuis komen van hun werk en de toeristen zich terugtrekken in hun hotels en zich opfrissen voor de avond. Neem een gondel bij een van de bruggen in het centrum en laat je betoveren door het echte Venetië. Het Venetië zonder massa’s zwetende toeristen, zonder flitsende camera’s en schreeuwende kooplieden. Wees even stil. Sluit misschien héél even je ogen en beleef Venetië met al je zintuigen. Op deze manier is een gondeltocht echt een aanrader.

De glasfabriek van Murano

Minder bekend, en als je het aan ons vraagt dús bemind: de eilanden Murano, Burano en Torcello. Een gids begeleidt je naar de eilanden en laat je daarna lekker je gang gaan, heel relax. Per eiland heb je ongeveer 50 minuten te besteden om zelf op ontdekkingstocht te gaan en dat is precies genoeg. Wie nood heeft aan rust, gaat voor een middagwandeling door Murano. Grote kans dat je hier echt niemand tegen het lijf loopt. Geen toerist, geen local, niemand. Murano bestaat uit zeven kleinere eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. In totaal wonen er zo’n 5.000 mensen die voornamelijk in de glasfabrieken en het glasmuseum werken, of gepensioneerd zijn. Naast wandelen en verdwalen kun je hier vier kerken te bezoeken. En een bezoek aan de locals die in de glasfabriek werken is altijd een goed idee. Wij ontmoetten hier een man van 67 die hier al vanaf zijn 15 jaar werkt en ons trots liet zien wat voor bijzondere kunstwerken hij maakt van glas.

Kleurrijk visserseiland Burano

Na Murano vaar je verder naar Burano: de perfecte uitvalsbasis om alle kleine eilanden te bewonderen. Geniet van dit visserseiland met de gekleurde huizen tijdens een ontspannen rondwandeling. De gekleurde huizen zorgen niet alleen voor een vrolijk panorama: ze zijn zo geschilderd zodat de vissers vroeger hun huis goed konden zien vanaf zee. Tegenwoordig doen de huizen dienst als populair Instagramdecor. Wees niet bang voor klachten van bewoners: zij komen nieuwsgierig naar buiten, maken een praatje of willen met je op de foto. Wat een lieve en warme mensen! Het eiland staat bekend om het kantklossen en de borduurwerkindustrie, dus je slaagt hier ongetwijfeld voor een leuk souvenir voor het thuisfront.

Bijkomen op sereen Torcello

De derde stop is het eiland Torcello, het oudste van de bewoonde eilanden. Ook dit eiland is prachtig en heel sereen. Je stapt af op de kade en loopt dan een heel stuk langs het water en de bossen voordat je bij de bewoonde wereld komt. Het dorp is heel rustig, het is er muisstil en er zijn een aantal restaurants met gigantische tuinen. De kinderen vermaken zich prima met de glijbanen en schommels in deze tuinen, terwijl jij je met een Aperol Spritz even terugtrekt op het terras.

Helemaal tot rust komen in Venetië, wie had dat gedacht? Als je de juiste plekken maar weet te vinden. Met deze Venetië tips geniet je van deze stad op haar mooist. Wanneer ga je?

Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Italië  
Gerelateerde verhalen