Gek op de natuur: zo waan je je toch in het groen (of in de bergen)

Een van de fijnste dingen van vakantie vieren? Je bent zoveel buiten: in de bergen, de bossen, op een camping aan een meer… Zoals de Chinese filosoof Lao Zi ooit zei: de natuur heeft geen haast en toch komt alles af. En dat is vandaag de dag nog steeds zo. Want de natuur werkt relativerend. Het is ook goed tegen stress, vermindert sombere gevoelens en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nu het echte werk nog even op zich laat wachten geven we je tips om je toch een te voelen met de natuur. Hoor je de vogels al fluiten?

Maak een wandeling, het is goed voor je

Gelukkig mogen we nog naar buiten voor een wandeling. En dan bedoelen we niet dat we massaal naar de grote natuurgebieden moeten trekken. Maar misschien is er wel een park om de hoek waar het niet te druk is. Of maak een rondje door de buurt. Want simpelweg wandelen brengt je veel voordelen. Volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder word je er creatiever van. Tijdens het wandelen ontspant je cognitieve brein en wordt het default mode-netwerk geactiveerd. Daardoor heb je soms ineens de oplossing voor iets waarover je de hele ochtend aan tobben was. Wandel je met iemand samen, dan blijkt dat je diepere gesprekken voert. Het hersendeel dat je gebruikt om te navigeren, stimuleert ook de empathie. En daardoor ontwikkel je sneller een band met de ander. Daarnaast maakt wandelen je ook alerter. Tegen het eind van een drukke werkdag functioneert je hersenstam op een laag niveau. Maak een wandeling en je dufheid is meteen verdwenen.

Doe-opdrachten in de tuin (mét de kinderen)

Samen met de kinderen buiten spelletjes doen, dat is een van de voordelen van een camping. Vanuit je vakantiedorp is er geen drempel om naar buiten te gaan, wat het vakantieplezier des te groter maakt. Misschien heb je thuis een tuin, of een grasveld in de buurt, dan ben je er ook zo. Het Nederlandse Staatsbosbeheer maakte speciaal voor kinderen een reeks aan doe-opdrachten voor in de tuin. Zo ga je samen op onderzoek naar kriebelbeestjes, maak je paardenbloemjam of help je vogels een nest te maken. Dan is het net of je weer even op de camping bent.


Lees ook: Aan huis gekluisterd? Zo waan je je toch op een zonnige strandvakantie


Maak natuurfoto’s (ja, ook in de tuin)

Ben je op vakantie in de bergen, dan zijn de vergezichten eindeloos: steile rotswanden, beboste heuvels en kraakheldere bergmeren. Het perfecte decor voor de perfecte foto. Zulke uitzichten laten nog even op zich wachten. Maar juist nu heb je alle tijd om eindelijk eens uit te vinden hoe je fotocamera echt werkt of hoe je de beste foto’s met je telefoon neemt. Een paar tips? Maar natuurlijk. Want de tuin of het park om de hoek zijn perfect om te oefenen voor het echte werk. Wij vroegen het onze cabin attendant én fotograaf Jendell. “Met één druk op de knop heb je al snel een prachtige foto gemaakt met je smartphone. En ik moet toegeven dat ook ik (fotograaf @lifeof.jens) in sommige situaties eerder naar mijn smartphone grijp. Met deze handige tips kun je meteen aan de slag”.

  • Maak je lens schoon. Zonder stof op je cameralens maak je natuurlijk veel scherpere foto’s. Veeg daarom eerst alle vuiltjes en vingerafdrukken van je lens voordat je aan de slag gaat met je smartphone.
  • Houd je telefoon recht. Zorg dat de horizon altijd recht op je foto staat. Een scheve foto kan soms best een leuk effect geven, maar alleen bij foto’s zonder horizon, anders wordt de foto al snel onrustig.
  • Goede belichting. Maak gebruik van zonnige, lichte dagen. Het gouden uur is mijn favoriete moment. Het uur waarin de zon op komt of onder gaat geeft een warme zwoele tint aan je foto’s. Een natuurlijk filter dus.
  • Leer de functies van je smartphone camera kennen. Maak bijvoorbeeld met de portret functie geweldige foto’s van bloemen of dieren in het park of bos. Verken zo alle functies van je camera.
  • Inspiratie op doen. Gebruik handige gratis apps zoals Instagram om inspiratie op te doen voor je volgende foto. Zo blijf je jezelf uitdagen. Wij maakten een lijstje met instagram accounts om bij weg te dromen.

Haal de natuur in huis

Vanuit je agriturismo in Toscane schuif je de gordijnen open en strekken de heuvels zich voor je uit. En het uitzicht vanuit je huis haalt het vast ook niet bij dat vanuit je appartement in de Oostenrijkse Alpen. Jammer? Jazeker. Maar kun je niet naar buiten, haal de natuur dan naar binnen. En dan hebben we het niet over planten of bloemen, maar wel over de mooiste natuurdocumentaires. Hieronder een lijstje met onze favorieten.

  • Mountain. Deze film neemt je mee naar de toppen van de meest verbazingwekkende bergen ter wereld. Verwacht adembenemende beelden en stof tot nadenken.
  • Our Planet. De makers van deze documentaire reisden door vijftig landen om de diversiteit in kaart brengen. De jungle, Noordpool, Zuidpool, oceanen, Afrikaanse savannes, woestijnen; alles komt voorbij. Zeven afleveringen van bijna een uur.
  • Magical Andes. Deze docu volgt vijf personages die een diepe verbintenis delen met de machtige bergen van Zuid-Amerika. Ga mee op reis van Argentinië tot Colombia.
  • Holland: Natuur in de Delta. Deze natuurfilm neemt je mee langs de Nederlandse wateren en dieren zoals de bever, de ooievaar, de ringslang, en het pimpernelblauwtje, een vlinder die bijna was uitgestorven. Met muziek van het Metropole Orkest.

Zoals je ziet, is de natuur misschien wel dichterbij dan je denkt. Of dit het haalt bij het echte werk? Nee, dat niet. Maar we blijven dromen totdat de wandelschoenen weer aan kunnen. Of lees nog even verder over hoe verrassend groen Tenerife kan zijn.

Lees meer over: Autovakanties   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen