Zwanger op vakantie: zo ga je voorbereid naar de zon

Zwanger op vakantie, dat vergt wat meer voorbereiding. Of het de moeite waard is? Als je het mij vraag wel. Ook als je al twee kinderen hebt, zoals in mijn geval. Wij kozen voor Thailand. Blijf je liever dichterbij? Dat kan natuurlijk ook. Zorg in ieder geval dat je goed voorbereid zwanger op vakantie gaat. Hoe? Dat lees je hier.

Tot wanneer vliegen als je zwanger bent

Ga je zwanger naar de zon, boek je vakantie dan niet te ver in je zwangerschap. Tussen de 20 en 28 weken is het meest relaxed. Ga je later, dan wordt zo’n vlucht echt een heel stuk ongemakkelijker. Tot wanneer je mag vliegen als je zwanger bent? Dat is bij de meeste vliegtuigmaatschappijen tot 36 weken. Vraag ook altijd om een zwangerschapsverklaring bij je verloskundige. Hierin staat hoeveel weken je zwanger bent. Zo weet je zeker dat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan, hoe rond je buik ook mag zijn 😉

Advies voor vertrek

Ga je zwanger op vakantie, laat je dan goed adviseren door je huisarts. Welke prikken heb je nodig, wat zijn de gevaren, waar moet je op letten met bijvoorbeeld eten en drinken. Ook handig: check vooraf waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of huisartsenpraktijk zit. Fijn om daarbij in de buurt te zitten, toch?

Voorkom een zwangerschapsmasker

Neem genoeg zonnebrand mee met een hoge factor, want niemand zit te wachten op een zwangerschapsmasker. En koop een paar kleine flesjes voor los in je tas, dan hoef je niet elke keer die grote fles mee te slepen. Niet op alle vakantiebestemmingen is je favoriete merk of zonnebrand met een hoge factor te koop, en als je zwanger bent moet je extra goed smeren tegen die pigmentvlekken.

Neem voldoende muggenspray mee

Muggen zijn nooit fijn, maar helemaal niet als je zwanger op vakantie gaat. Neem dus voldoende muggenspray mee. Let op: ben je nog in het eerste trimester, dan wordt er aangeraden om het gebruik van DEET zoveel mogelijk te beperken. Daarna is het beste om DEET-producten te gebruiken met een sterkte van 30%. Je kunt kiezen voor een elektrische anti-muggenstekker, of misschien nog wel beter: pak een klamboe in, dan slaap je gegarandeerd lekker.

Een goed boek

In Thailand zijn ze extreem voorzichtig met zwangere vrouwen (en terecht!). Zo zijn er bijvoorbeeld weinig uitstappen of boottochtjes om te doen. Houd daar rekening mee. Grote kans dat je veel meer tijd in en bij het hotel spendeert dan dat je normaal (misschien) zou doen. Ook massages en facials zijn niet bij elk hotel te boeken als je zwanger bent, want ook met drukpunten en bepaalde oliën en lotions zijn ze heel voorzichtig. Neem dus vooral ook genoeg goede boeken mee. Want lezen op vakantie is heel goed voor je.

Zwanger op vakantie met het hele gezin

Reizen met kids is soms best een uitdaging. Dus ook hier het devies: zorg dat je goed voorbereid bent. Neem voor de vlucht een tablet mee, genoeg snacks en vergeet de fopspeen en flesjes met melk niet. Zorg ook dat je altijd een maaltijd achter de hand hebt die de kids lusten voor het geval ze het eten in het vliegtuig niet zo lekker vinden. Met een hongerige en beetje overprikkelde kleuter nog 6 uur moeten vliegen is voor niemand leuk. Nog meer tips over vliegen met kinderen lees je hier.

Als jullie met het hele gezin schelpen willen rapen, vergeet dan waterschoenen of beach socks niet. De stranden liggen soms bezaaid met koraal of scherpe schelpjes en zo voorkom je pijnlijke voeten (ook voor jezelf). Deze beach socks zijn ook top voor bij het zwembad, want ze glijden veel minder snel uit.

Hotel mét kidsclub (zodat je zelf ook tot rust komt)

Zorg dat je in een hotel met kidsclub verblijft. Zo rust je zelf ook af en toe uit terwijl de kinderen zich uitleven. Ze organiseren allerlei activiteiten zoals koekjes bakken en versieren, zandkastelen maken, schminken, knutselen en als de kids gewoon willen spelen dan kan dat ook. Let wel op: veel kidsclubs zijn vanaf 4 jaar.

ROBINSON Khao Lak

Wij logeerden in het ROBINSON Khao Lak en dat was ideaal met kinderen. Het personeel is er vriendelijk en kinderen komen niets te kort. Met keuze uit zoveel zwembaden zit je nooit hutjemutje en er zijn zelfs meerdere kinderbaden met glijbanen. Ook zijn er speeltuinen en er hangt een hele leuke schommel op het strand. Eet je liever een keer op je kamer, dan is er roomservice en elke maaltijd is er ruime keuze voor kinderen. Gezond, wat minder gezond, maar altijd enkele pasta’s, heel veel rauwkost, fruit en brood met beleg. Dus ook de kleintjes eten hier lekker mee.

Met de juiste voorbereiding ga je zonder zorgen zwanger op vakantie. Zonder zorgen op autovakantie met je kroost? Deze tips lees je hier.

Lees meer over: Azië   Thailand   Travel hacks   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen